Woningen zijn de motor achter verdere vernieuwingen van Almere Haven  

“Sluiskade wordt een van de parels van de stedelijke vernieuwing in Almere Haven”, zei wethouder Maaike Veeningen afgelopen donderdag. Samen met Jan van Barneveld, directeur Alliantie Ontwikkeling, en Roland de Wit, directeur van bouwbedrijf Mateboer, gaf zij het startsein van de bouw van Sluiskade. Dit gebouw, dat in 2024 klaar is, bestaat straks uit 32 middensegment huurwoningen. 

Almere Haven is de oudste kern van de stad. De wijk is geënt op oude Zuidersteestadjes. Zo zijn er hofjes, grachten, en is er een centraal marktplein. Wethouder Maaike Veeningen: “Havenaren willen niets liever dan in Haven blijven wonen. Hun kinderen vaak ook. We willen dat Haven een prettige, leefbare, en toekomstbestendige wijk blijft. De gemeente Almere is dan ook erg enthousiast over dit project.” 

Het project is onderdeel van de vernieuwingsplannen van het Havenverbond. Het Havenverbond bestaat uit twaalf partijen, waaronder de Alliantie, die allemaal ‘wortels’ in Haven hebben. En allemaal vernieuwing van de wijken in de binnenring van Almere belangrijk vinden.  

Motor achter verdere vernieuwingen

De vraag naar betaalbare, passende huurwoningen in Haven is groot. De Alliantie wil in Almere Haven dan ook veel bijbouwen. “We zien Sluiskade als de motor achter de verdere vernieuwingen van Haven”, zei directeur Jan van Barneveld.  

Naast huizen bouwen, is ook een goede doorstroming belangrijk. Jan van Barneveld hoopt dan ook dat alle nieuwe bewoners van Sluiskade straks een sociale huurwoning achterlaten. “Honderd procent doorstroom vanuit sociale huurwoningen. Daar zetten we op in.” 

Leefbaar houden van Almere Haven

Familiebedrijf Mateboer bouwt de 32 woningen voor de Alliantie. “De Alliantie wil duurzame woningen bouwen in leefbare buurten. En dat sluit naadloos aan op onze bedrijfsdoelstellingen”, aldus directeur Roland de Wit.