Archeologische begeleiding in Diever

Eind maart mochten collega’s Loïs en Floor assisteren bij een archeologische begeleiding/opgraving van Synthegra Archeologie B.V. voor de aanleg van een transportleiding te Diever-Dieverbrug (Drenthe). Drenthe is één van de oudst bewoonde gebieden van Nederland en hier zijn (naast de beroemde hunebedden) verschillende archeologische topvondsten gedaan, zoals de Kano van Pesse (ca. 8000 v.Chr.: de oudste boomstamkano ter wereld!), de Bronstijd-Tempel van Barger-Oosterveld (ca. 1250 v.Chr.) en de Goudschat met Germaanse stempelversieringen van Beilen (395 n.Chr.).

 

Ter hoogte van de onderzoekslocatie zijn tijdens een eerder uitgevoerd proefsleuvenonderzoek paalsporen aangetoond.  Dit kan een indicator zijn voor menselijke activiteit en bewoning in het verleden. De aanleg van de geplande transportleiding werd archeologisch begeleid om mogelijke schade aan eventueel aanwezige archeologische resten te voorkomen. Voor de archeologische begeleiding is een sleuf van 4 meter breed en 800 meter lang aangelegd. Bij de start van de begeleiding leek de te onderzoeken akker weinig archeologische sporen te bevatten en vonden we in de eerste dagen enkel wat paalsporen. Na ongeveer 300-400 meter te hebben aangelegd hebben we ca. 40 -50 paalsporen aangetroffen.

 

Mogelijk zijn deze sporen onderdeel geweest van een grotere huisplattegrond of nederzetting, maar dit is in de huidige onderzoeksfase nog onzeker. In de paalkuilen zijn een aantal aardewerkscherven en brokjes van verbrand leem en houtskool gevonden: toekomstige analyse van de aardewerkscherven en de houtskoolbrokjes kunnen de ouderdom van de archeologische resten verder bepalen. Na het onderzoek wordt er een rapportage gepubliceerd waaruit zal blijken met welke periode we hier te maken hebben gehad.

 

Op de foto (© Synthegra B.V., 2025) ben ik een van deze paalsporen aan het uitwerken (Couperen).